zondag 26 februari 2012

3.0 leeft!

3.0; eens een vage beschrijving van wat een utopie leek te zijn, nu een onontkoombare, toekomstige werkelijkheid.
Dit was de conclusie die ik trok na kennis gemaakt te mogen hebben met deze instellingen:



Seats2Meet. Ooit van gehoord? Dat komt nog wel, zult u zien. 
Seats2Meet is het een innovatief business-concept: het biedt online én offline werkplekken voor ontmoetingen, werkgelegenheid, co-creaties, kennisuitwisseling, ideeën, innoveren, inspireren en versterken. Door organisaties te verbinden met Z(z)P-ers, geven ze de samenleving een nieuwe vorm met nieuwe waarden. 


@S2M zit verspreid over heel Nederland en via de site kun je werk- en/of ontmoetingsplaatsen reserveren in de buurt. Niet alleen werkplekken, ook sprekers zijn te vinden via de site en tevens te 'reserveren' voor je bijeenkomst. S2M past zich, mede door de mobiliteit, dus geheel aan aan de behoeften van de gebruikers. Je kunt ze ook met verschillende social media volgen, zodat je op de hoogte blijft van nieuws, ontwikkelingen en vestigingen.
De Moor (2011) pleit ook voor zoiets dergelijks, maar dan in de vorm van bibliotheken. Bibliotheken zouden zich moeten vestigen in de fysieke, maar zeker ook in de digitale omgeving. Het zijn namelijk dé omgevingen waar kennis wordt verspreid en gedeeld: 
" De bibliotheek is immers een van de plaatsen in de stad waar kennis wordt gedeeld en waar kennisprocessen worden geïnitieerd, gevolgd en gefaciliteerd. ... De bibliotheek als stadslab." (De Moor, 2011)


"De bibliotheek als stadslab", dat klinkt me als muziek in de oren. Juist nu, in een tijd waarin de bezuinigen veel problemen met zich meebrengen, moet het hooft boven water gehouden zien te worden. Bibliotheken zouden moeten fuseren tot één groot lab, vol kennisuitwisseling en als bron van nieuwe kennis. Een dergelijk, kleinschalig concept wordt al uitgevoerd binnen regionale bibliotheken: zo zijn de bibliotheken van Maasland gefuseerd en kan ik nu in de bieb van Heeswijk-Dinther, waar ik woon, zelfs boeken bestellen uit de bibliotheek van Tilburg. Dit is uiteraard nog de 2.0-fase, als je het mij vraagt, want er is nog altijd maar een beperkt aantal boeken beschikbaar en er gaan nog enkele weken overheen voor ik mijn gewenste boek in bezig heb. 
Maar ze zijn op de goede weg: de bibliotheek als een bottom-up maatschappelijke voorziening, in plaats van een top-down institutionele instelling.




Maar er is meer:

Een ander teken van 3.0-leven wordt gegeven door het Tilburgse concept Incubate, wat lijkt voort te borduren op De Moors (2011) experince economy
Mensen willen beleving; informatie en kennis moeten een beleving zijn. Verschillende prikkels moeten de mensen geïnteresseerd en scherp houden. Social media zorgen bijvoorbeeld voor veel verschillende soorten input, meningen en nieuws waarmee ze de mensen in de 2.0-fase als het ware bombardeerden; zover zelfs, tot de kat in het garen zat... Tegenwoordig zijn we er echter aan gewend, dus hoeven we niet meer te mauwen. O ja, toch wel: we zijn nu zó gewend aan het ontvangen van duizend prikkels, dat we bijna in slaap vallen als het er minder zijn. We hongeren naar meer prikkels, meer beleving, meer informatie (maar laat ons niet te langen teksten lezen, dan kunnen onze tere hersentjes al lang niet meer aan!): gewoon méér! Natuurlijk maken bedrijven hier gebruik van door het menselijk gevoel te exploiteren: beleving en prikkels, hoe meer hoe beter, worden op de markt verkocht als zoete broodjes.
Desalniettemin, Incubate lijkt aan de Moors experience economy te voldoen. 
@IncubateTilburg is een festival, georganiseerd voor, door en met de bezoekers. Uiteraard zit er een organisatie achter die alles draaiende houdt en controleert, maar het festival wordt geheel van buitenaf (bottom-up) ingevuld door... nouja, net wie interesse heeft. Ken je een leuke band, weet je een leuke biografie? Stuur het naar Incubate en zij proberen zo goed mogelijk aan jouw wensen te voldoen: de line-up en invulling van het programma en de website zijn dus in handen van buitenstaanders. Mensen met grote behoeften aan prikkels kunnen hier dus hun ei goed kwijt: zoek informatie over je favoriete bands en post het op de site; een eindeloze bezigheid, als je wilt. Op deze manier maak je met zijn allen een festival waar je trots op kunt zijn: 'Independent [en experienced] Culture'.


Waar het dus op neerkomt is dat het leven in de 3.0-samenleving meer van je vraagt dan je zou denken. Je moet (en wilt!) participeren; hier met die prikkels, hier met dat gevoel! Op die manier worden we met zijn allen organisators, ontwerpers, en zelfs meesters in eigen omgeving. "Doe wat je lekker vindt", zeiden de wijze, vooruitziende mannen van Luie Hond. "Doe wat je lekker vindt", en dat doen we; lekker 3.0.


meow.




ps: Deze opgroeiende poes heeft haar Twitter-account kunnen koppelen aan haar blog.
3.0; eat your heart out!






 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten